FAQ – Nat- en droogzuiger

 
faq_header

Meest gestelde vragen over nat- en droogzuigers

Op deze pagina vindt u de meest gestelde vragen over Kärcher nat- & droogzuigers. Klik hieronder op een vraag om het bijbehorende antwoord te lezen.


Hoe werkt een stofzuiger?


Wat is het verschil tussen een gewone stofzuiger en een nat-/droogzuiger?


waarom moet je je filter laten drogen nadat hij nat is geworden?


Hoe kan je de filter van een WD schoonmaken?


Waarom stopt de WD wanneer de container vol is?


Wat is het verschil tussen het filtercleansysteem van de comfort line en de performance line?


Waarom kan bij een WD de container niet helemaal worden gevuld?


Waarom hebben de horizontale patroonfilters 2 verschillende kleuren papier?


Wat zijn de voordelen van een filter-clean-systeem?


Wat zijn de voordelen van een nano coated filter?


Hoe werkt de elektrostatische protectie?


Wat is het verschil tussen de verschillende stopcontacten gebruikt voor WD met PT?


Wat is het geluidsniveau van de nat-/droogzuigers?


Welk model heeft welke filter?


Wat zijn de voordelen van een fliesfilterzak?


Hoe kan je elektrische gereedschappen gebruiken samen met een WD?


Waarom een asfilter om de open haard shoon te maken?


Wanneer gebruik ik een stofzak en/of filter?


Waarom is een schuimfilter niet noodzakelijk?


Hoe kan je de patroonfilter schoonmaken?


Wat is het verschil tussen beide asfilters?


Hoe gebruiken we de zuigmond met clips?


Wanneer gebruiken we de blaasfunctie?Hoe werkt een stofzuiger?

In de stofzuiger zit een propeller die wordt aangedreven door een motor. Hierdoor wordt er een vacuüm gecreëerd in de container. De natuur heeft altijd de neiging om onevenwichten teniet te doen. Om het evenwicht te herstellen zal er een luchtstroom komen door de zuigslang naar de container. Deze luchtstroom gaat door de filter en stofzak terug naar buiten.

Door het vacuum kunnen vuildeeltjes worden opgepikt van het oppervlak. De luchtstroom neemt vuildeeltjes mee en laat ze achter in de container of stofzak.

Terug naar het begin van deze pagina

 


Wat is het verschil tussen een gewone stofzuiger en een nat-en droogzuiger?

Met een nat-en droogzuiger kan je zowel droge stoffen opzuigen (fijn en grof) alsook vloeistoffen. Hiervoor is een speciale turbine nodig. Dit noemen we een bypass-turbine. In tegenstelling tot een gewone stofzuiger-turbine, wordt hier de zuiglucht gescheiden van de koellucht. Bij een gewone stofzuiger-turbine zal de opgezogen lucht immers ook langs de motor passeren om deze af te koelen. Als we dit zouden doen met vloeistoffen, komen deze in de motor, waardoor deze beschadigd wordt. Bij een bypass turbine gaat de opgezogen lucht door de filters en daarna direct terug naar buiten, voordat deze in contact kan komen met de motor. Een aparte luchtstroom wordt opgezet om de motor te koelen.

Terug naar het begin van deze pagina
Waarom moet je je filter laten drogen nadat hij nat is geworden door het
opzuigen van vloeistoffen?

Wanneer je droge stoffen gaat opzuigen met een natte filter zal de filter sneller geblokkeerd geraken. Het water op de filter werkt als een soort lijm zodat fijn stof snel aan de filter zal vastkleven.

Vlakfilters

(WD7) zitten bovenaan in de kop van het toestel. Door deze plaatsing, zullen zij niet nat worden bij het opzuigen van vloeistoffen. Bij de WD 7-reeks moet je dus de filter niet laten drogen en kan je continu wisselen tussen nat- en droog.

Terug naar het begin van deze pagina


Hoe kan je de filter van een WD schoonmaken?

Als de filter zo vervuild is dat hij verstopt geraakt, zal de zuigkracht afnemen. De filter moet dan gereinigd worden. De filter kan je dan verwijderen en uitkloppen. Indien nodig, kan de filter worden gereinigd onder stromend water. De filter niet wrijven of afborstelen want dan beschadig je het ge-impregneerd oppervlak van de filter. De filter volledig laten opdrogen voor het volgende gebruik.

Terug naar het begin van deze pagina

 

Waarom stopt de WD wanneer de container 'vol' is?

Dit komt doordat het water tegen de vlotter komt. Wanneer de vlotter naar boven schiet, wordt de luchtstroom afgesloten. Er zal dus geen zuigkracht meer zijn. De motor blijft wel gewoon doordraaien.


Omdat de vlotter zich in de container bevindt, zal de container bij het opzuigen van
vloeistoffen niet volledig kunnen worden gevuld.

Terug naar het begin van deze pagina


Wat is het verschil tussen het filtercleansysteem van de comfort line
(WD2-5) en de performance line (WD7)?

Bij de Comfort Line dient het luchtcircuit te worden afgesloten om zo het vaccuum op te bouwen alvorens een sterke inverse luchtstroom te verkrijgen als je op de knop drukt. (evenwicht wordt terug hersteld). Je dient dus de zuigmond van de zuigbuizen te halen (turbine laten opstaan). Je kan de zuigbuis in een opening op de kop van de machine steken of gewoon je hand erop houden.

Bij de Performance Line (WD7) moet je het circuit niet meer afsluiten. Je kan dus tijdens het stofzuigen gewoon op de knop duwen om de filter uit te kloppen. De inverse luchtstroom wordt bekomen door het snel openen van een magneet. Om een goed resultaat te krijgen, kan je best de knop 3x induwen met een tussentijd van ongeveer 3 seconden.

Terug naar het begin van deze pagina
Waarom kan bij een WD de container niet helemaal worden gevuld? 
De grootte van de tank maakt natuurlijk hoeveel water je kan opzuigen. Een algemeen misverstand is dat de tank precies aangeeft hoeveel liter dat is. Het zuigen stopt als de vloeistof de vlotter bereikt. Dit gebeurt dus vooraleer dat de tank volledig gevuld is, vermits de vlotter zich bevindt onderaan de patroonfilter. De tank kan dus niet voor 100% gevuld worden met water. Op de verpakking wordt altijd de grootte van de tank weergegeven en nooit de realistische capaciteit.

Terug naar het begin van deze pagina


 

Waarom hebben de horizontale patroonfilters twee verschillende kleuren
papier?

Het bruine papier kan worden doordrongen met water en zorgt ervoor dat wanneer de
vloeistof het niveau van de vlotter bereikt, de vlotter omhoog zal schieten en de luchtstroom wordt afgesloten. Echter wanneer het bruine papier nat wordt, vermindert de zuigkracht omdat dit geen lucht doorlaat als het nat is. Het witte filterpapier is water-afstotend en zorgt ervoor dat er altijd lucht kan passeren.

Terug naar het begin van deze pagina


 

Wat zijn de voordelen van een filter-clean systeem?

De zuigkracht wordt terug hersteld in enkele seconden. Geen contact meer met de vuile filter. Tijdsbesparend.

Terug naar het begin van deze paginaWat zijn de voordelen van een nano-coated filter?

De stofdeeltjes kunnen dankzij de nanocoatinglaag niet zo diep doordringen tot in
de vezels van de filter. Hierdoor kan de filter gemakkelijker schoongemaakt worden. Dit maakt dat een hogere zuigkracht opnieuw beschikbaar is. Nano-coated filters zijn standaard geleverd bij machines met een filtercleansysteem. Bij nabestelling krijg je zowiezo een nano-coated filter. Je kan nano-coated patroonfilters herkennen aan hun twee zwarte randen. De nano-coated vlakfilters hebben een zwarte rand ipv oranje.

Terug naar het begin van deze pagina


 

Hoe werkt de elektrostatische protectie bij WD's?

Er kan een elektrische lading worden opgebouwd in de container door de rotatie van stofdeeltjes. Als je de container aanraakt zal de lading zich via jou naar de aarde worden afgeleid. Je krijgt dan een elektrische schokje. De schokjes zijn afhankelijk
van het type vloer, het type vuil en de schoenen van de persoon die stofzuigt. Deze schokjes zijn niet gevaarlijk voor de mens.

De WD's met een metalen container hebben elektrostatische protectie. Dit wil zeggen dat de lading die zich opbouwt kan worden afgeleid via de elektrokabel. Bij de toestellen met stopcontact, gebeurt dit inderdaad via de extra aarding van de stekker. Bij toestellen zonder stopcontact, heeft de elektrokabel slechts twee draden en dus geen derde voor de aarding. Hier wordt de lading afgeleid naar deze twee draden. De draden kunnen echter niet rechtstreeks op de container worden aangesloten want dan staat de container onder 230V. Om te voorkomen dat de 230V op de container slaat, wordt er gewerkt met een een-wegs-weerstand tussen de draden en de container.

De toebehoren zoals vloermondstuk, buizen en slang kunnen ook elektrostatisch
worden geladen door de wrijving met de vloer. hierdoor kan de stofzuiger ook schokjes voelen. We kunnen ze nooit helemaal uitsluiten. Er wordt aangeraden om
de buis regelmatig te ontladen tegen andere metalen voorwerpen in de kamer (bv.tafelpoot, verwarming)..

Terug naar het begin van deze pagina
Wat is het verschil tussen de verschillende stopcontacten gebruikt voor
WD met PT?

In België gebruikt men andere geaarde stekkers en stopcontacten dan in Nederland.

In België zit de aarding bij de stekker in een uitsparing voor een pin, in het midden van de stekker. (F-type) In Nederland zit de aarding in metalen plaatjes aan de
boven en onderkant van de stekker. (G-type)


Tegenwoordig zijn de stekkers van internationale merken vaak combinatiestekkers van het G-type en F-type. Deze passen in een stopcontact van type G en F. Er bestaan geen stopcontacten voor type G EN type F. Een G-type stekker zou niet passen omwille van het ontbrekende gaatje. Een F-type stekker zou niet passen omdat deze helemaal rond is zonder uitsparingen.Voorbeeld:/versions/nl/assets/stekker1G-type (Duitsland, Nederland, Spanje)

De G-type stekker is gelijk aan de Euro-stekker behalve dat het twee aarding clips heeft aan de zijkanten. Dit type stekker wordt ook wel het "Schuko" type genoemd en wordt gebruikt in Duitsland, Finland, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Spanje en Zweden. Merk op dat een platte Euro-type (ongeaarde) stekker ook in dit stopcontact gebruikt kan worden. 

Stopcontact Stekker


/versions/nl/assets/stekker2 /versions/nl/assets/stekker3

F-type (Frankrijk, België)

De F-type stekker is gelijk aan de Euro-stekker behalve dat het een vrouwelijk pincontact heeft in de muurplaat, iets uit het midden. Wordt voornamelijk gebruikt in Frankrijk, België en Polen. Merk op dat een platte Euro-type (ongeaarde) stekker ook in dit stopcontact gebruikt kan worden.Stopcontact Stekker

/versions/nl/assets/stekker4 File:Pure french power plug.jpg

Terug naar het begin van deze pagina
Wat is het geluidsniveau van de Kärcher nat- en droogzuigers?

WD 2.200: 77 dB(A)

WD 3.xxx: 75 dB(A).

WD 4-5-7: 73 dB(A)

Uitzondering:WD ECO

Terug naar het begin van deze pagina
Welke model heeft welke filter?

WD 2.200: schuimfilter (patroonfilter kan worden geplaatst)

WD 3.xx: standaard patroonfilter

WD 4.xxx:platte patroonfilter (wit en zwarte ringen)

WD 5.200:platte patroonfilter (wit en zwarte ringen)

WD 5.300: platte patroonfilter met nanocoating (2 zwarte ringen)

WD 5.500:platte patroonfilter met nanocoating (2 zwarte ringen)

WD 5.600: platte patroonfilter met nanocoating (2 zwarte ringen)

WD 7.000: standaard vlakfilter (gele rand)

WD 7.200: standaard vlakfilter (gele rand)

WD 7.300: vlakfilter men nanocoating (zwarte rand)

WD 7.500: vlakfilter men nanocoating (zwarte rand)

WD 7.700:vlakfilter men nanocoating (zwarte rand)

Terug naar het begin van deze pagina 


Wat zijn de voordelen van een vliesfilterzak (WD 7)?

In de nieuwe WD7-reeks zitten vliesfilterzakken in plaats van de normale papieren
stofzakken. Deze kunnen meer vuil op nemen, houden het vuil beter vast en zijn
veel sterker.


Vliesfilterzakken zijn 3-lagig tov 2-lagige papieren zakken.

Vliesfilterzakken kunnen tot 2 à 3 keer meer stof opnemen in vergelijking met papieren zakken. Je moet dus minder vaak van zak wisselen. Vliesfilterzakken zijn wel duurder maar op termijn zal dit goedkoper uitkomen.

Terug naar het begin van deze pagina


Hoe kan je elektrische gereedschappen gebruiken samen met een WD?


Sommige WD‘s beschikken over een gesynchroniseerd stopcontact. Hiermee kunnen elektrische gereedschappen worden aangesloten op de WD. Je steekt de stekker van de tool in het stopcontact van de WD en je steekt de stekker van de WD in het gewone stopcontact. Zet nu de WD aan.


We spreken over een gesynchroniseerd stopcontact. De WD zal pas aanslaan, wanneer je de powertool aanzet. Als je de powertool afzet, zal de WD weer uitvallen met een aantal seconden vertraging om ervoor te zorgen dat de zuigbuis weer helemaal proper is.

Om de zuigbuis op de powertool aan te kunnen sluiten, heb je een power tool adapter nodig. Adapter indien nodig met een mes aan dediameter van de aansluiting van het elektrisch gereedschap aanpassen.

P max = 3680Watt (bij 230V en 16A). De som van de wattage van je toestel en het
gereedschap mag maximum 3680Watt bedragen. De maximum wattage van het
elektrisch gereedschap wordt weergegeven op het stopcontact van de WD.

Terug naar het begin van deze pagina


 
Waarom een asfilter gebruiken om de open haard schoon te maken? 
Deze wordt gebruikt voor het verwijderen van as van bijvoorbeeld de open haard. De asfilter wordt aangesloten op de WD en gebruikt als voorfilter. Op deze manier komt het fijne (en soms nog warme) as niet in de container van de WD terecht. Het as kan zo de filter niet blokkeren, dus de volledige zuigkracht blijft gewaarborgd. De WD blijft proper en kan direct terug worden gebruikt voor andere applicaties. Je kan de asfilter gebruiken in combinatie met de metalen Plintenzuigmond.

Terug naar het begin van deze paginaWanneer gebruik ik een stofzak en/of filter?

Voor de levensduur van uw toestel en filter en voor de kwaliteit van de uitgeblazen
lucht is het aangeraden om te werken met stofzak wanneer u fijn stof gaat opzuigen. Als u grotere of scherpe stukken gaat opzuigen, kan u werken zonder stofzak. De stofzak zou dan gaan scheuren.


De patroonfilter/vlakfilter steeds laten zitten, ook bij natzuigen. De patroonfilter volledig laten drogen voor u weer gaat droogzuigen.

Terug naar het begin van deze pagina


 

Waarom is een schuimfilter niet noodzakelijk bij de Kärcher WD's?

Met Kärcher WD's is het mogelijk om nat en droog vuil met dezelfde filter op te zuigen, terwijl de concurrenten vaak gebruikmaken van schuimfilters bij natzuigen en stofzakken voor droogzuigen. Het papier van onze filters is op een speciale manier behandeld. Dankzij deze impregnatie, is het filterpapier meer duurzaam.

Terug naar het begin van deze paginaHoe kan je de patroonfilter schoonmaken?

Als de patroonfilter erg vervuild is, wordt de zuigkracht minder. De filter moet dan worden schoongemaakt. Dit kan je doen door de filter uit de machine te nemen en
uit te kloppen. Indien nodig kan de patroonfilter worden schoongemaakt onder stromend water. De patroonfilter mag niet worden geborsteld of schoongewreven.
Op deze manier wordt de impregnatielaag verwijderd. Laat de patroonfilter drogen vooraleer je weer terug gaan droogzuigen.

Terug naar het begin van deze pagina
Wat is het verschil tussen beide asfilters?

Basic Ash filter (2.863-139.0) = 20 l metalen container met metalen grofvuil filter.

Premium Ash filter (2.863-161.0) = 20 l metalen container met fijne filter gemaakt van stof.


Wat is decibel?

Fysisch bekeken wordt 3 dB(A) gezien als dubbel zo luid. Wanneer men twee gelijke toestellen opzet en het geluidsniveau meet, zal men 3 dB(A) meer meten.


Echter dit wordt door het menselijk oor niet als dubbel zo luid ervaren. Voor het menselijk oor is 10 dB(A) dubbel zo luid. Een menselijk oor kan een geluidsverschil van 1 dB(A) waarnemen. dB(A) is een exponentiële schaal.

Terug naar het begin van deze pagina
Hoe gebruiken we de zuigmond met clips?

Bij WD 2.200, WD 3.200, WD 7.000: Het inzetstuk gebruiken we voor harde vloeren. Hierin zit 1 borstelstrip en 1 rubberen strip. Borstels moeten naar voren wijzen. Het stofzuigen van tapijten doen we zonder opzetstuk.

Bij WD 3.300, 3.500, 4.200, 5.200: Twee inzetstukken bijgeleverd: 1 met borstels en 1 met rubberens strips. Voor harde vloeren, natzuigen gebruiken we de rubberen strips. Voor harde vloeren, droogzuigen de borstelstrips. Voor tapijten zonder opzetstuk.


!Rubberen strips: altijd met rubberen ribbeltjes naar buiten. Dit om de beste zuigkracht te bekomen bij het heen en weer bewegen met het vloermondstuk.

De ribbeltjes laten het water door en de vlakke kant sluit het oppervlak af (zoals met een aftrekker).

Terug naar het begin van deze paginaWanneer gebruiken we de blaasfunctie?

De blaasfunctie gebruiken we op plaatsen waar je vuil wil verwijderen maar niet kan zuigen, zoals bijvoorbeeld bij het verwijderen van bladeren op een kiezelpaadje. of voor op plaatsen waar u met de zuigbuis net niet bijkan.

Enkel de WD 2.200 en de WD 7.000 hebben geen blaasfunctie.

Terug naar het begin van deze pagina